براساس اظهارات مسئولین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شخص وزیر، باید این اپراتور در ابتدای سال 88 آغاز به کار کند. اما حالا، یعنی در آغازین روزهای سال 88 هنوز تکلیف ضمانتهای این پروژه عظیم مشخص نیست..مهلت پرداخت ضمانت این پروژه در حال اتمام است و شرکت اماراتی هنوز مبلغ سپرده را پرداخت نکرده است
گذشت بیش از دو ماه از اعلام نتایج مزایده اپراتور سوم، حاکی از آن است که یک بار دیگر مشکلاتی در واگذاری این اپراتور به وجود آمده است.
در آخرین روز دی ماه کنسرسیوم تامین اتصالات، متشکل از یک شرکت متعلق به سازمان تامین اجتماعی و شرکت الاتصالات امارات متحده عربی به عنوان برنده این مناقصه اعلام شد. اما در حالی که مهلت پرداخت ضمانت این پروژه در حال اتمام است، گفته میشود شرکت اماراتی هنوز مبلغ سپرده را پرداخت نکرده و از سوی دیگر شریک ایرانی کنسرسیوم که سازمان تامین اجتماعی است، اظهار تمایل کرده که شریک خارجی پروژه تغییر کند و سپرده نیز به صورت ریالی محاسبه شود. این در حالی است که این تقاضای سازمان تامین اجتماعی در عمل خلاف قانون است.
آنچه از خبرها و اظهار نظرها مشخص میشود، آن است که اپراتور سوم حدود یک پنجم بازار تلفن همراه کشور را در اختیار خواهد گرفت و با انجام اقداماتی نظیر کاهش قیمت سیم کارت و خدمات، به رقیب اصلی اپراتورهای فعلی تبدیل میشود و میتواند 15 میلیون مشترک در داخل کشور داشته باشد. این اپراتور علاوه بر تاثیر مثبتی که بر بازار رقابتی مخابرات خواهد داشت، از جنبه دیگری نیز حائز اهمیت است.
باید توجه داشت که ارائه خدمات نسل سوم تلفن همراه، با راهاندازی اپراتور سوم میسر خواهد شد که این مساله میتواند اتفاق مهمی در بازار مخابرات منطقه باشد. علاوه بر آن پروژهای با این حجم و قابلیتها اصولا میتواند تاثیر غیرقابل انکاری را بر بازار این تکنولوژی در ایران داشته باشد که طبیعتا مخالفان و موافقان بیشماری دارد.
اما در نهایت، صرفنظر از کارایی و تحقق وعدهها باید توجه داشت که ورود سومین اپراتور یقینا تاثیر مطلوبی برای مصرفکنندگان به دنبال خواهد داشت.
سلیمانی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور حدود سه سال قبل در دیدار با وزیر ارتباطات ترکیه از شروع مطالعات مربوط به اپراتور سوم تلفن همراه ایران خبر داد. در آن زمان که مدت کوتاهی از برگزاری مناقصه اپراتور دوم و درگیریهای ایران با اپراتور ترکسل میگذشت، طرح مساله در آن دیدار شایعه واگذاری اپراتور سوم به ترکها را برسر زبانها انداخت و پس از آن مساله مگافون روسیه مطرح شد.
بر اساس «ضوابط برگزاری مناقصه اپراتور سوم تلفن همراه» که در مورد نحوه سرمایهگذاری خارجی در اپراتور سوم بوده و به تصویب هیات دولت رسیده است، شرکتهای خارجی میتوانند 49 درصد در این اپراتور سرمایهگذاری کنند که بخش دیگر آن را سرمایهگذاران داخلی تشکیل میدهند. در ماههای ابتدایی سال 87 و گرماگرم رقابتها، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد، بیش از 15 کشور از مناطق خاورمیانه، آسیای شرقی، آفریقا و کشورهای اروپایی برای حضور در اپراتور سوم تلفن همراه ایران اظهار علاقه کردهاند و در این مزایده حضور خواهند داشت. ترکیهایها، کرهایها، اروپاییها، کشورهای حاشیه خلیج فارس، آفریقاییها، چینیها و روسها نامهایی بودند که در دو سال گذشته نام آنها برای حضور در مزایده اپراتور سوم ایران به گوش میرسیدند، تا این که در تابستان سال جاری، حضور شرکت «مگافون» روسیه به عنوان سومین اپراتور تلفن همراه ایران قوت گرفت. اما در نهایت برنده این مزایده، اماراتیها بودند. البته نباید فراموش کرد که مساله حضور اماراتیها تا حدی هم رنگ و بوی سیاسی به خود گرفت.
برنده شدن اماراتیها حدودا مصادف بود با ادعاهای قدیمی آنها در خصوص جزایر سه گانه، که همین امر موجب شد برخی از مسئولان سیاسی کشور در خصوص واگذاری اپراتور سوم به شریک خارجی که با ایران دچار مشکلات این چنینی است خودداری کنند. هر چند این اظهار نظرها نتوانست پای اماراتیها را از اپراتور سوم قطع کند، اما عدم پرداخت ضمانت موردنظر این پروژه توسط اماراتیها و پیشنهادهای شریک ایرانی که قاعدتا نفوذ بیشتری دارد، این نگرانی را افزایش داده که شاید این پروژه یک بار دیگر عقب بیفتد.
گفتنی است براساس اظهارات مسئولین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شخص وزیر، باید این اپراتور در ابتدای سال 88 آغاز به کار کند. اما حالا، یعنی در آغازین روزهای سال 88 هنوز تکلیف ضمانتهای این پروژه عظیم مشخص نیست.
نوشته شده توسط هادی در شنبه 88/1/22 و ساعت 3:38 عصر |
نظرات دیگران()